Anime Pendek Studio Ponoc untuk Disiarkan pada Hari Pembukaan Olimpik

  • Post category:Anime
Anime Pendek Studio Ponoc untuk Disiarkan pada Hari Pembukaan Olimpik

Studio Ponoc, studio animasi yang dibentuk oleh bekas staf Studio Ghibli, akan mengeluarkan animasi pendek baru pada 23 Julai untuk meraikan permulaan Sukan Olimpik 2020 yang telah ditangguhkan di Tokyo.

Seperti yang dilaporkan oleh Anime News Network, animasi pendek itu bertajuk Tomorrow’s Leaves , dan dihasilkan bersama oleh Yayasan Olimpik untuk Budaya dan Warisan. Tomorrow’s Leaves meraikan kemampuan Olimpik untuk mengumpulkan atlet dan penonton yang berbagai-bagai dari seluruh dunia. “Kami ingin meraikan semangat Olimpik dengan penonton yang sama sekali baru, terutamanya golongan muda, melalui projek seni yang berbeza,” kata Angelita Teo, Pengarah yayasan tersebut, dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman web rasmi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. “Untuk mengikuti program budaya di Tokyo 2020, kami memutuskan untuk menjelajahi animasi untuk meluahkan nilai-nilai keunggulan, persahabatan dan rasa hormat Olimpik. Filem ini adalah karya seni untuk memberi inspirasi kepada generasi akan datang. ”

Tomorrow’s Leaves menceritakan kisah lima utusan dari negeri yang jauh, masing-masing mempunyai kemahiran dan kebolehan unik tersendiri, yang bersatu untuk mengatasi cabaran atletik dan melindungi masa depan dunia mereka.

Animasi pendek itu diarah oleh Yoshiyuki Momose, bekas animator Studio Ghibli dan artis papan cerita yang sebelumnya pernah mengerjakan filem seperti Spirited Away , Porco Rosso , Whisper filem The Heart dan filem sulung Studio Ponoc, Mary and the Witch’s Flower . Tomorrow’s Leaves menampilkan skor oleh Takatsugu Muramatsu, yang juga menyediakan muzik untuk Lu Over the Wall dan When Marnie Was There. Tayangan perdana animasi pendek itu diadakan di Annency International Animation Festival pada bulan Jun.

Animasi pendek Ponoc adalah salah satu daripada beberapa cara industri hiburan Jepun membantu mempromosikan Olimpik 2020. Beberapa artis manga, termasuk pencipta One Piece dan Sailor Moon , menyumbangkan ilustrasi kepada panduan program rasmi acara tersebut. Nintendo dilaporkan akan memberikan sumbangan dalam upacara pembukaan acara itu, yang dikatakan untuk meraikan sumbangan Jepun terhadap teknologi moden dan budaya pop. Walaupun Jepun mengisytiharkan keadaan darurat kerana wabak COVID-19 yang sedang berlangsung, Sukan Olimpik 2020 di Tokyo masih dijadualkan untuk dimulai pada 23 Julai.

Sumber: CBR

Leave a Reply