Lelaki Mengaku Membunuh Orang Tua kerana Merosakkan Pengalaman Menonton Animenya

  • Post category:Anime
Lelaki Mengaku Membunuh Orang Tua kerana Merosakkan Pengalaman Menonton Animenya

Seorang lelaki Jepun yang dikehendaki kerana membunuh ibu bapanya sendiri menyalahkan anime atas tindakannya.

The Tokyo Reporter melaporkan bahawa Junji Matsumoto membunuh orang tuanya kerana mereka mengganggu tayangan animenya. “Ia amat kacau bahawa setiap kali apabila saya menonton anime, ibu bapa saya mengganggu saya,” kata Matsumoto, sambil menambah, “Saya tidak boleh tahan.”

Matsumoto yang berusia 59 tahun tinggal bersama ibu bapanya, yang kedua-duanya memerlukan kerusi roda untuk bergerak. “Semasa adegan yang baik dalam anime ditayangkan, ayah saya berulang kali meminta saya untuk menjaganya,” dilaporkan Matsumoto. “Kerana dia mengadu tentang saya, saya membunuhnya.” Matsumoto didakwa membunuh ayahnya, berusia 88 tahun, dengan mencekiknya hingga mati dengan tali elektrik. Tidak diketahui kaedah apa yang digunakan untuk membunuh ibunya, yang berusia 87 tahun. Polis dipanggil untuk menyiasat kediaman itu setelah seorang saudara tidak dapat menghubungi ibu bapa itu dan menjadi prihatin. Pihak berkuasa menemui mayat tersebut di dalam peti sejuk.

Matsumoto, yang telah melarikan diri dari kawasan itu beberapa hari sebelum mayat-mayat itu ditemui, menyebabkan polis memulakan perburuan merangkumi seluruh negara ketika dia berlari dari kediamannya di Fukuoka, yang terletak di selatan Jepun, ke sejauh wilayah Akita, yang terletak di bahagian utara pulau utama Jepun Honshu. Matsumoto terus bergerak melalui seluruh negara hingga akhirnya dia ditangkap oleh pihak berkuasa di Kyoto pada 5 Julai, di mana polis akhirnya berjaya mengesannya dengan menggunakan catatan hotel. Matsumoto dilaporkan telah mengaku melakukan jenayah tersebut namun polis terus menyiasat situasi sekeliling kejadian itu.

Source: Tokyo ReporterKotaku

Leave a Reply