One Piece Bab #1018 Ringkasan & Spoilers: Jimbei vs Who’s-Who

  • Post category:Anime
One Piece Bab #1018 Ringkasan & Spoilers: Jimbei vs Who’s-Who

AMARAN: Berikut mengandungi spoiler untuk One Piece Bab #1018, Jimbei vs. Who’s-Who oleh Eiichiro Oda, kini ada dalam bahasa Inggeris melalui Manga Plus dan Viz Media.

O-Tama membuat pengumuman besarnya, memerintahkan semua yang memakan ladunya untuk membantu Topi Jerami dan samurai melawan Kaido. Ini menyebabkan sebahagian besar Gifters melawan rakan kru mereka sendiri, menambah jumlah Pleasures dan Waiters yang juga menyertai dengan lawan mereka. Queen bersiap untuk menyerang balkoni tempat O-Tama, Usopp, dan Nami berdiri setelah sampai pada kesimpulan bahawa pengkhianatan itu adalah kesalahan budak itu, tetapi nasib baik Sanji dapat menghalangnya daripada berjaya melancarkan serangannya. Queen kemudian menyatakan kepada Sanji bahawa bukan sahaja dia adalah bekas anggota MADS, kumpulan penyelidikan saintifik yang Vinsmoke Judge adalah sebahagian dari, tetapi juga bahawa dia adalah cyborg dulu. Chopper bercakap dengan Dr. Miyagi tentang ubat regeneratif yang dimiliki olehnya dan telah diputuskan bahawa Zoro akan mengambilnya untuk kembali ke pertarungan. Sementara itu, Jimbei terus berhadapan dengan Who’s-Who, yang menjelaskan kepada Jimbei bahawa dia pernah menjadi anggota organisasi kerajaan sulit 12 tahun yang lalu dan berada di kapal yang Gomu-Gomu no Mi dicuri dari sebelum dimakan oleh Luffy.

Kami bermula dengan sebuah adegan di dalam istana di mana terdapat perayaan mengenai penambahan sekitar 300 Headliners dan Gifters kepada tentera samurai atas pesanan O-Tama. Malangnya, musuh yang tinggal menyedari bahawa itu berlaku setelah dia membuat pengumumannya dan dengan demikian dia menjadi sasaran baru mereka. Mereka percaya bahawa membunuhnya akan menyebabkan teman mereka kembali ke pihak mereka. Ketika Usopp dan Nami membawa O-Tama dan cuba melarikan diri, Daifugu menghalang beberapa lanun menyerang mereka, memberikan O-Tama thumbs up ketika disapanya. Zeus bertanya kepada Nami adakah dia boleh menjadi hambanya lagi, yang Nami menolak dan mengatakan bahawa sebaliknya dia boleh menjadi rakan seperjuangannya. Pengumuman lain dibuat dengan menyatakan bahawa beberapa pengikut Headliners telah mulai berlawan untuk samurai akibat pemimpin mereka berpaling, meningkatkan lagi jumlah pihak samurai.

Kami kemudian mengetahui bahawa kerana pelawan tambahan, kira-kira 1000 dari Beast Pirates telah ditewaskan. Setelah pengiraan cepat mengenai korban dan pengkhianat, angka baru adalah 16,000 Beast Pirates berbanding 9,000 samurai dan Topi Jerami. Perbincangan dengan cepat berubah untuk memastikan bahawa satu kematian berlaku sebelum pertarungan berakhir kerana sasarannya mempunyai maklumat sulit, walaupun sudah lama, dan itu tidak menetapkan contoh yang baik untuk membiarkan seseorang melarikan diri. Sasaran yang dimaksudkan dinyatakan sebagai Who’s-Who kerana statusnya sebagai bekas ejen kerajaan. “Dia sedang melawan Jimbei, bagaimanapun…”

Who’s-Who melancarkan serangan Moon Walk atas Jimbei, yang bertanya apakah dia mempunyai dendam terhadap Luffy kerana memakan Gomu-Gomu no Mi, yang mana Who’s-Who membalas bahawa dendamnya sebenarnya terhadap Shanks yang mencuri buah itu. Namun, kerana Luffy mewarisi topi jerami dan buah dari Shanks, itu menjadikannya sebagai sasaran. Dia melancarkan serangan Fang Pistol kepada Jimbei, yang mengelak. Who’s-Who kemudian memujinya atas keputusan untuk mengelak bukannya menggunakan Haki Persenjataannya untuk menyerang. “Aku terkejut melihat seberapa cepat kamu dapat bergerak di daratan , Jimbei… untuk Manusia-Ikan!” Selepas serangan-serangan yang lain, Beast Pirate itu mengatakan bahawa dia mempunyai satu soalan untuk Jimbei. Dia terus mengatakan bahawa semasa di penjara, seorang pengawal memberitahunya bahawa hamba-hamba akan berdoa kepada Dewa Matahari, Nika, untuk membebaskan mereka. Dia kemudian bertanya apakah dia benar-benar wujud dan mengakui bahawa dia berpegang pada legenda itu selama dipenjarakan kerana penyeksaan yang dia lalui.

Jimbei menanyakan mengapa dia bertanya kepadanya, yang mana Who’s-Who menjawabnya kerana dia adalah anggota Sun Pirates, yang terdiri daripada hamba-hamba. Dia kemudian mengatakan bahawa sejarah Manusia-Ikan hanyalah perhambaan, yang mengecuali Jimbei. Ketika Jimbei berusaha mempertahankan dirinya dari serangan Who’s-Who, anggota Tobi Roppo itu menjelaskan bahawa pengawal yang memberitahunya kisah itu hilang beberapa hari kemudian, yang membuatnya percaya bahawa dia akan menjadi yang seterusnya dan membawanya melarikan diri. Bab ini kemudian ditutup dengan Jimbei memarahi Who’s-Who, dengan mengatakan, “Jika kamu akan membuka mulut tentang sejarah, bersiaplah untuk apa yang akan kamu lalui dulu.” Dia kemudian nampaknya mengalahkan Tobi Roppo itu dengan Demon Brick Fist, menghantarnya jatuh ke lantai.

Sumber: CBR

Leave a Reply