One Piece: Bagaimana Buah Iblis O-Tama Berfungsi (& Mengapa Ia Penting)

  • Post category:Anime
One Piece: Bagaimana Buah Iblis O-Tama Berfungsi (& Mengapa Ia Penting)

AMARAN: Berikut mengandungi spoiler untuk manga One Piece

Serbuan manga One Piece yang masih berlangsung di Onigashima telah menjadi pertempuran mendadak sejak mulanya untuk Persekutuan. Namun, berkat kemampuan Buah Iblis O-Tama (Kibi Kibi no Mi), gelombang pertempuran perlahan-lahan mulai berubah. Tetapi apa sebenarnya Kibi Kibi no Mi, dan bagaimana gadis muda itu dapat menjadi kunci kemenangan Persekutuan ke atas Beast Pirates?

O-Tama pertama kali diperkenalkan dalam Bab #911 One Piece . Setelah kedatangan Luffy ke Negeri Wano, dia bertemu dengan beberapa orang Beast Pirates, termasuk babun besar yang sedang melawan seekor anjing singa. Luffy mendapati bahawa lanun-lanun itu telah menangkap seorang gadis muda, yang memperkenalkan dirinya sebagai O-Tama, pemilik anjing singa. Sementara Luffy telah mengalahkan lanun-lanun itu, babun itu masih meneruskan perlawanan dengan haiwan itu. Namun, setelah memberi makan ladu millet yang dia mengambil dari pipinya, O-Tama menjinakkan babun itu dengan segera. Walaupun sifatnya yang agak lambat, Luffy segera mengenal pasti ini sebagai kemampuan Buah Iblis.

Kibi Kibi no Mi memberi pengguna kemampuan untuk menghasilkan ladu millet kecil dengan mencubit pipinya, juga disebut sebagai kibi dango, yang segera menjinakkan binatang apabila diberi makan. Pengguna kemampuan ini mesti memilih untuk menghasilkan ladu itu sendiri, seperti yang dapat dilihat dalam Bab #916 ketika Holdem, seorang Headliner untuk Beast Pirates, berusaha mendapatkan ladu millet sendiri dengan berulang kali mencubit pipi Tama dengan sepana. Ini hanya menyakitkan O-Tama kerana dia tidak mahu menyerahkan ladu kepada Beast Pirates.

Selain menjinakkan binatang liar, Kibi Kibi no Mi dapat menjinakkan pengguna Buah SMILE. Oleh kerana Buah Iblis buatan memberikan ciri-ciri pelbagai haiwan kepada pengguna, mereka mudah dipengaruhi oleh kibi dango . Ini pertama kali ditunjukkan dalam Bab #918 ketika O-Tama memberi makan ladunya kepada Headliner Beast Pirates Speed, pengguna Buah SMILE kuda. Kesan ladu kelihatan begitu kuat sehingga Speed ​​bahkan sanggup melawan Kaido untuk mempertahankan O-Tama. Walau bagaimanapun, dalam Bab #1011, Usopp mengesahkan bahawa kesan kibi dango tidak berkesan untuk pengguna Zoan semula jadi seperti Kaido dan anggota atasan yang lain dalam Beast Pirates.

Pada awal serbuan, Persekutuan tiba dengan 5,200 askar, berhadapan dengan tentera seramai 27,000 antara Beast Pirates dan anggota lanun Big Mom yang hadir di Onigashima. Sepanjang serbuan, jumlah ini telah berubah secara drastik.

CP0, yang nampaknya mengawasi serbuan itu dari jauh, memberi penonton pembaharuan mengenai berapa banyak kekuatan yang dimiliki setiap pihak dalam Bab #1016. Oleh kerana Beast Pirate All-Star Queen menjangkiti banyak tenteranya dengan virus yang membawa maut, ramai pengikut berperingkat bawah dari Beast Pirates memilih untuk bertukar sebelah. Setelah beberapa korban di kedua-dua belah pihak, Beast Pirates ditinggalkan bersama 20,000 tentera melawan pasukan sekutu yang telah menjadi sekuat 7,000 orang.

Dalam Bab #995, O-Tama muncul di medan perang, menyelamatkan Nami dari Ulti. Sejak itu, dia dapat memberi makan kibi dango kepada setiap pengguna SMILE Beast Pirates. Dalam bab terkini, Bab #1017, O-Tama memerintahkan semua pengguna SMILE yang telah memakan ladunya untuk bertukar sebelah, menambah 500 tentera lagi. Ini meninggalkan Beast Pirates dengan 19,500 melawan kekuatan 7,500.

Walaupun Beast Pirates masih mempunyai kelebihan dari segi bilangan, jumlah pasukan sekutu yang semakin meningkat menunjukkan bahawa Persekutuan sedang menuju ke arah kemenangan. Serbuan di Onigashima masih belum selesai, dan berkat kemampuan O-Tama, sekutu mempunyai peluang kejayaan yang jauh lebih besar.

Sumber: CBR

Leave a Reply