One Piece: Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Haki

  • Post category:Anime
One Piece: Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Haki

Walaupun Buah Iblis lebih erat kaitannya dengan sistem tempur berkekuatan One Piece , haki telah menjadi penting dalam pertempuran siri ini sejak langkauan masanya. Bagaimana haki disatukan ke dalam narasi One Piece sangat menarik kerana bagaimana tidak ketara pencipta Eiichiro Oda adalah mengenainya. Peminat tidak menyedari apa itu ketika pertama kali diperkenalkan, dan ia digunakan dengan sedikit maklumat kontekstual yang diberikan sehingga langkauan masa itu. Oleh itu, mari kita kaji semula apa itu haki, bagaimana ia digunakan dan mengapa ia telah menjadi penting untuk pertempuran One Piece .

Sama seperti chakra di Naruto dan ki di Dragon Ball , haki adalah tenaga rohani yang terdapat dalam semua makhluk hidup di dunia One Piece . Sebilangan besar orang tidak menyedari keberadaan haki di One Piece , namun ia adalah amat sukar untuk hidup di separuh kedua Grand Line, Dunia Baru, tanpanya. Haki boleh dipecah menjadi tiga jenis utama, semuanya memberikan kemampuan yang berbeza, dengan pengguna dapat menggunakan satu atau beberapa jenis.

Kenbunshoku Haki Memberi Kekuatan Ekstensensori Kepada Pengguna

Yang pertama adalah Kenbunshoku Haki, juga dipanggil Warna Pemerhatian atau Haki Pemerhatian, yang membolehkan seseorang merasakan serangan lawannya, kehadiran orang lain dan juga emosi. Ini sebenarnya jenis pertama yang kita pelajari, digunakan oleh Eneru dan para imamnya dalam busur Skypiea, tetapi dengan nama “Mantra”. Jarak dan kemampuannya bergantung pada kecekapan dan bakat pengguna. Sebilangan besar orang seperti Luffy atau Sanji lebih berkesan membaca serangan orang dari jarak dekat, tetapi seseorang seperti Eneru atau Aisa dapat merasakan kehadiran setiap orang yang hidup di Upper Yard.

Kemahiran yang lebih cekap dengan Kenbunshoku Haki dapat dilihat di Charlotte Katakuri, yang kemampuannya memberikan kuasa ramalan kepadanya. Dia menunjukkan ini dalam Bab #860, di mana seorang tetamu yang berdendam datang ke pesta teh Big Mom dengan niat untuk membunuhnya setelah dia membunuh ayahnya. Charlotte Katakuri meramalkan ini dan membunuhnya sebelum dia dapat menyuarakan niatnya kepada Bege.

Busoshoku Haki Memberikan Serangan & Pertahanan yang Kuat

Busoshoku Haki, juga disebut Warna Senjata atau Haki Senjata, secara fizikal menjadikan haki seseorang menjadi perisai yang memberikan kemampuan menyerang dan pertahanan yang kuat. Kita melihat ini pertama kali digunakan dalam One Piece oleh Garp, yang menumbuk dan mencederakan Luffy walaupun tubuhnya dibuat daripada getah. Ini digunakan lagi oleh Sentomaru semasa busur Sabaody.

Dengan menggunakan jenis haki ini, seseorang bahkan dapat menyentuh dan mencederakan pengguna Buah Iblis jenis Logia yang badannya telah menjadi jenis unsur. Pengguna Busoshoku Haki juga dapat memasukkan haki mereka ke dalam senjata, seperti Zoro dengan pedangnya, malah boleh membalut seluruh tubuh mereka, seperti yang dilakukan Jimbei atau Vergo. Sementara itu, Luffy mencipta teknik Gear Fourthnya dengan mengembang tubuhnya ketika dilapisi dalam Busoshoku Haki, yang membolehkannya mengekalkan kelenturan sambil menjadi keras dan kuat seperti tayar kereta.

Malah, penguasaan Busoshoku Haki dapat membiarkan seseorang mencederakan lawannya tanpa menyentuhinya, menghantar aliran haki yang tidak dapat dilihat kepada mereka melalui serangan mereka. Luffy mempelajarinya melalui Hyogro di Penjara Udon. Pengguna Busoshoku Haki malah boleh sampai ke tahap pemecahan struktur dalaman objek, seperti bagaimana Rayleigh dapat memecahkan kolar letupannya di Saboady.

Haoshoku Haki Adalah Bakat yang Jarang untuk Mengenakan Kemahuan Seseorang

Bentuk akhir haki, Haoshoku Haki, juga disebut sebagai Warna Raja Tertinggi atau Haki Penakluk. Ia unik kerana ia bukan sejenis haki yang boleh dipelajari oleh sesiapa. Sebaliknya, hanya satu dari beberapa juta orang dilahirkan dengannya. Penakluk Haki membolehkan pengguna mendesak kemahuan mereka ke atas orang lain sebagai tekanan yang tidak dapat dilihat. Apabila diaktifkan, sesiapa yang mempunyai keazaman yang lemah atau hanya lebih lemah daripada pengguna akan kehilangan kekuatan untuk melawan ataupun pengsan. Kali pertama kita melihatnya digunakan dalam One Piece adalah ketika Shanks menyelamatkan Luffy dan menggunakannya untuk membuat Lord of the Coast melarikan diri. Luffy kemudian menggunakan Haoshoku Haki tanpa menyedarinya dalam busur Amazon Lily dan Marineford ketika cuba menyelamatkan Marigold dan Ace.

Menurut Kaido, hanya segelintir orang yang dapat menggunakan keadaan Haoshoku Haki yang maju. Mirip dengan Busoshoku Haki, pengguna boleh memasukkan Haoshoku Haki mereka ke dalam badan atau senjata mereka untuk meningkatkan kemampuan fizikal mereka. Melakukannya dapat menyebabkan kilat hitam, seperti ketika Whitebeard dan Roger bertembung satu sama lain dalam kilas balik Kozuki Oden. Hanya ketika Luffy akhirnya menemui teknik ini, dia dapat menyebabkan kecederaan mampan kepada Kaido di Onigashima.

Haki telah menutup jurang kuasa bagi banyak watak, seperti Sanji atau Zoro, yang tidak memiliki Buah Iblis. Tetapi ia cukup unik sebagai sistem ‘sihir’ untuk bekerja sama dengan Buah-buahan Iblis sambil mengekalkan identiti tersendiri dalam One Piece . Sekarang setelah kita melihat apakah Haki Maju, ia akan menjadi menarik untuk melihat apakah seterusnya untuk haki dalam siri ini.

Sumber: CBR

Leave a Reply