Pencipta One Piece, Sailor Moon Menghasilkan Ilustrasi Baru untuk Sukan Olimpik Tokyo

  • Post category:Anime
Pencipta One Piece, Sailor Moon Menghasilkan Ilustrasi Baru untuk Sukan Olimpik Tokyo

Selepas beberapa penangguhan, Sukan Olimpik 2020 di Tokyo akan bermula pada 23 Julai, dan banyak artis manga terkenal Jepun, termasuk pencipta One Piece dan Sailor Moon, membantu mempromosikan acara tersebut.

Kadokawa melancarkan panduan program rasmi untuk Sukan Olimpik 2020 pada 13 Julai, dan peminat manga dengan cepat menemui ilustrasi baru dari pencipta One Piece Eiichiro Oda, Sailor Moon pencipta Naoko Takeuchi, Attack on Titan Hajime Isayama, dan pereka dan pengarah Mobile Suit Gundam The Origin Yoshikazu Yasuhiko. Setiap artis manga menghasilkan satu ilustrasi asli yang menggambarkan salah satu sukan yang akan dipertandingkan dalam Sukan Olimpik tahun ini. Naoko Takeuchi menghasilkan ilustrasi yang menggambarkan sukan papan luncur, yang merupakan salah satu daripada lima sukan baru yang ditambahkan ke Olimpik pada tahun 2020, sementara Eiichiro Oda menggambarkan karate. Ilustrasi Takeuchi dan Oda dipaparkan ke internet oleh akaun Twitter Manga Mogura.

Selain ilustrasi baru, panduan ini juga memapar komen dari ramai selebriti Jepun, termasuk pengarah anime nominasi Academy Award Mamoru Hosoda, yang filem barunya Belle dijadualkan untuk debut di Festival Filem Cannes pada 15 Julai. Upacara pembukaan untuk acara tersebut dikatakan menyerlahkan sumbangan Jepun terhadap teknologi dan budaya pop moden. Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe sebelum ini memakai topi Mario dalam upacara penyerahan pada akhir Sukan Olimpik sebelumnya, menyebabkan ramai yang percaya bahawa Nintendo juga boleh menjadi salah satu ikon hiburan Jepun yang akan terlibat dalam promosi acara itu.

Buku panduan tersedia untuk pembelian dari beberapa peruncit Jepun, dan juga akan dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan dijual di peringkat antarabangsa sebelum Sukan Olimpik dimulakan secara rasmi. Olimpik Tokyo masih dijadualkan dimulai pada 23 Julai, walaupun Jepun memasuki keadaan darurat baru akibat wabak COVID-19 yang sedang merebak.

Sumber: CBR

Leave a Reply