Spider-Man: Jauh Dari Dikenal – Filem Spider-Man yang Tidak Pernah Anda Lihat

 • Post category:Anime / Movies
Spider-Man: Jauh Dari Dikenal – Filem Spider-Man yang Tidak Pernah Anda Lihat

Spider-Man adalah hero ikonik yang berjaya melonjak dari komik ke wayang, menjadi bintang banyak filem yang berjaya. Sebenarnya, Spider-Man telah menjadi tontonan besar sejak filemnya debut pada tahun 1977. Namun, sementara orang sering bercakap mengenai filem Sam Raimi dari awal tahun 2000-an dan entri-entri di MCU, filem Spider-Man yang lain mudah diabaikan atau dilupakan. Dan tidak ada filem Spider-Man yang lebih dilupakan daripada Spider-Man tahun 1978.

Salah satu sebab ketidakjelasan filem ini adalah kerana filem ini tidak berada dalam kesinambungan komik Marvel. Sebaliknya, filem ini adalah sebahagian daripada kesinambungan Spider-Man Jepun yang kini legenda. Pada akhir 1970-an, Toei dan Marvel mengadakan perjanjian tiga tahun khas yang membolehkan kedua-dua studio berkongsi watak-watak mereka. Oleh itu, sementara Marvel dapat menggunakan robot dari komik Wakusei Robo Danguard Ace dan Chōdenji Robo Combattler V dalam komik Shogun Warriors mereka, Toei boleh membuat siri TV Spider-Man . Toei memutuskan untuk mengubah Spider-Man menjadi pertunjukan tokusatsu aksi langsung dalam francais Super Sentai dan Kamen Rider yang sudah popular.

Dalam usaha untuk menarik penonton Jepun dengan lebih baik, Toei membuat beberapa perubahan besar kepada Spider-Man . Tidak lagi Peter Parker berada di bawah topeng. Sebagai gantinya, pelumba motocross Takuya Yamashiro mengambil mantel Spider-Man. Takuya mendapat kekuatannya setelah menemui kapal angkasa yang terhempas memegang Garia, makhluk asing dari Planet Spider. Planet Spider dimusnahkan oleh Profesor Monster jahat dan Tentera Iron Cross. Garia telah mengejar Profesor Monster di seluruh alam semesta dengan harapan dapat membawanya ke muka pengadilan. Namun, akibat kemalangan itu, Garia meminta Takuya untuk meneruskan pekerjaannya dan menyuntik Takuya dengan darahnya, memberikan Takuya kekuatan Spider-Man . Garia juga memberikan Takuya pakaian khasnya dan akses ke kapal angkasa yang disebut Marveller, yang dapat berubah menjadi robot hebat bernama Leopardon.

Filem 1978 Spider-Man ditetapkan antara episod 10 dan 11 rancangan TV. Seluruh pasukan di belakang produksi TV mengulangi peranan mereka dengan Kōichi Takemoto mengarahkan dan Susumu Takaku menulis skrip. Sebenarnya, satu-satunya perbezaan antara rancangan TV dan filem adalah filem itu dilepaskan dalam skrin lebar. Filem ini juga mempunyai masa tayangan rancangan TV, hanya berlangsung selama 30 minit. Jangka pendek ini kerana Spider-Man ditampilkan sebagai sebahagian daripada festival filem Toei Manga Matsuri, acara tahunan di mana Toei akan menayangkan filem dan wayang pendek berdasarkan francais terbesar mereka dalam maraton dua hingga tiga jam.

Filem ini mengikuti Spider-Man ketika dia berusaha menghentikan rancangan jahat terbaru Tentera Iron Cross. Pelan ini melibatkan raksasa Machine BEM terbaru mereka, Sea-Devil. Sea-Devil adalah ikan todak cyborg raksasa yang dapat menembak torpedo dari mulutnya. Tentera Iron Cross merancang untuk menggunakan raksasa ini untuk memusnahkan beberapa lokasi perindustrian penting sambil juga berusaha mempelajari identiti Spider-Man. Sementara semua ini berlaku, Spider-Man bertemu dengan Jūzō Mamiya, ketua Bahagian Perisikan Rahsia Interpol. Jūzō menyimpulkan identiti sebenar Spider-Man dan meminta Spider-Man bekerjasama dengan Interpol untuk menjatuhkan Tentera Iron Cross. Ini adalah permulaan persahabatan yang lama kerana Juzo akan muncul semula sepanjang siri televisyen utama, menjadikan filem ini penting untuk jalan cerita utama.

Menariknya, filem ini mula dikeluarkan di Amerika. Pada tahun 2009, Marvel memuat naik Spider-Man Jepun ke laman webnya dengan sari kata bahasa Inggeris. Walau bagaimanapun, filem ini dinamakan semula sebagai Episod 0. Ini mungkin membingungkan penonton yang menonton untuk pertama kalinya kerana filem ini menganggap anda sudah mengenali Spider-Man Jepun. Malangnya, episod ini dikeluarkan dari laman web Marvel tidak lama kemudian, menjadikan filem ini sukar dicari hari ini.

Spider-Man adalah aksi tokusatsu vintaj yang hebat. Walaupun kekurangan budget filem Marvel moden, ia tetap menjadi tontonan yang menyeronokkan, terutamanya apabila anda menyedari bahawa semuanya dilakukan dengan kesan praktikal dan kerja tali. Spider-Man mewakili masa yang unik dalam sejarah media di mana dua syarikat boleh menukar francais antara satu sama lain kerana kemampuan orang untuk melihat media di luar negara asal mereka adalah terhad. Ini juga merupakan masa yang unik dalam sejarah Toei dan Marvel, dengan kedua-dua syarikat berminat untuk mencuba perkara baru dan kreatif dengan harapan mendapat kejayaan besar.

Sumber: CBR

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. RobertDomma

  [url=http://amoxicillingen.com/]price of augmentin 625mg[/url]

 2. IvyThavy

  [url=http://amoxicillina.org/]amoxil 400 mg[/url] [url=http://lasixm.monster/]purchase lasix[/url] [url=http://tretinoin.icu/]tretinoin 0.025 cost[/url] [url=http://wellbutrin.icu/]generic bupropion cost[/url] [url=http://finpecia.sbs/]where can i buy propecia in india[/url]

 3. Estebancar

  [url=http://amoxicillinmed.online/]buy amoxicillin over the counter us[/url]

 4. MichaelBaf

  [url=https://wellbutrintab.shop/]wellbutrin 25mg[/url]