Studio Attack On Titan MAPPA Memberi Keterangan Kontroversi Ga Animator

  • Post category:Anime
Studio Attack On Titan MAPPA Memberi Keterangan Kontroversi Ga Animator

MAPPA, studio animasi yang menghasilkan beberapa siri anime popular, termasuk Attack on Titan, Jujutsu Kaisen dan Chainsaw Man yang akan datang, telah memberi pernyataan sebagai tindak balas terhadap dakwaan baru-baru ini yang mendakwa studio itu memberi gaji yang rendah manakala memberi kerja terlebihan kepada kakitangannya.

Perbincangan mengenai bagaimana industri anime memberi pampasan kepada animatornya kembali menjadi perhatian baru-baru ini ketika animator veteran Ippei Ichii menuduh Netflix membayar studio animasi, khususnya MAPPA, kadar yang lebih rendah daripada purata untuk penerbitannya, yang kemudian akan menyebabkan studio animasi untuk membayar animator mereka di bawah gaji purata juga. Ichii kemudian menjelaskan bahawa mereka berasa masalahnya adalah dengan Netflix, bukan dengan MAPPA, dengan mengatakan, “Untuk mengelakkan salah faham, saya harus mengatakan bahawa masalah saya adalah dengan Netflix. Dengan jumlah modal yang mereka miliki, ia adalah masalah yang mereka telah mula membuat pesanan dengan kadar yang amat rendah.” Walau apa pun, MAPPA merasa keperluan untuk memberi kenyataan tentang situasi ini, dan dalam kenyataan yang diposkan ke laman web rasminya (diterjemahkan oleh Anime News Network,) MAPPA mendakwa ia tidak pernah menawarkan kadar gaji “tidak masuk akal” kepada kakitangannya. Studio itu mendakwa ia menawarkan “kadar yang adil berbanding dengan belanjawan projek,” yang tidak semestinya membantah dakwaan Ichii sebelumnya. Studio ini juga menegaskan bahawa ia tidak pernah memaksa kakitangan untuk bekerja dalam sesuatu projek.

Perhatian juga diberikan kepada MAPPA ketika seorang animator freelance yang bekerja dengan studio itu dalam musim terakhir Attack on Titan menuduh syarikat itu untuk keadaan kerja yang “seperti kilang” dan tidak sihat. Animator tersebut menuduh MAPPA mengusahakan kakitangannya sehingga “matahari terbit”, dan mengkritik studio tersebut kerana mengambil terlalu banyak projek. Walaupun MAPPA tidak pernah menanggapi tuduhan ini secara langsung, syarikat itu baru-baru ini mengumumkan pembukaan bangunan studio baru, yang dirancang dengan “niat untuk memperbaiki persekitaran tempat kerja.” Studio baru ini mempunyai “ruang tamu terbuka di mana orang dapat menyegarkan diri,” dan reka bentuk moden yang MAPPA berharap akan menarik minat animator baru. Anime Chainsaw Man baru akan dihasilkan di bangunan baru.

Insiden-insiden yang melibatkan MAPPA hanyalah salah satu bahagian dari kontroversi yang lebih besar yang merangkumi seluruh industri anime dan manga, yang telah banyak dikritik kerana keburukan layanan dan pampasan artis dan animatornya. Pada Februari 2021, The New York Times menerbitkan laporan yang menyatakan bahawa animator sepenuh masa di Jepun menjana hanya $200 USD sebulan (kira-kira RM 830), dan menuduh bahawa jam panjang yang animator dikehendaki bekerja untuk memenuhi tarikh akhir adalah pelanggaran undang-undang hak pekerja Jepun secara langsung. Sementara industri anime sedang berkembang pesat, laporan itu meramalkan kemalangan akhirnya disebabkan oleh kehilangan bakat berpengalaman, yang meninggalkan perniagaan anime untuk memilih kerjaya dengan gaji lebih tinggi dan kurang menuntut di bidang lain.

Sumber: CBR

Leave a Reply